Lucas Ellerbroek

Aanvraag expert

Lucas Ellerbroek

Lucas Ellerbroek

Lucas Ellerbroek

Lucas Ellerbroek (1984) is sterrenkundige en schrijver. Hij doet onderzoek naar het ontstaan van kometen en planeten aan de Universiteit van Amsterdam.

Zijn populairwetenschappelijke boek Planetenjagers (2014, Prometheus) werd vertaald in het Spaans en Engels. In 2017 verschijnt “De Missie – van raketbouwer tot ruimtetoerist”, een boek over individuen en trends in de ruimtevaart. Hij schrijft (populair-wetenschappelijke) artikelen voor o.a. Kijk, literair magazine FiveDials, de Nationale Wetenschapsagenda en op de wetenschapspagina van NRC Handelsblad.

Lucas is in Nederland en België bekend van zijn tv- en radio-optredens, en geeft geregeld als ‘sterrenkundig woordvoerder’ duiding van sterrenkundig nieuws in de context van alledag. Hij verschijnt ook regelmatig in nieuwsuitzendingen en op “Live Q&A”-s voor de NOS, waarin hij live ingaat op vragen via Facebook. Na zijn promotie werkte hij enige tijd als consultant voor the Boston Consulting Group, waar hij advieservaring opdeed op verschillende plekken in het bedrijfsleven.

Lucas kan als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uitleggen, en de menselijke kant van de wetenschap laten zien.

Lucas Ellerbroek

Lucas is lid van Faces of Science, de talentenpool van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij treedt in Nederland vaak op als ‘ambassadeur’ van de wetenschap, in lezingen en interviews. Hij is een van de oprichters en oud-presentatoren van Nerd Nite Amsterdam, een netwerk van young professionals in wetenschap, technologie en de creatieve sector.

In zijn lezingen en optredens (o.a. TedX, De Wereld Leert Door) laat hij de ‘menselijke kant’ van de wetenschap zien, en hoe onze constante verwondering voor de wereld om ons heen tot creativiteit en innovatieve ideeën leidt. Hij zoekt verbinding met een breed publiek op ongewone plekken; zo gaf hij lezingen in het Stedelijk Museum, op festivals (Into the Great Wide Open, InScience Film Festival) en leidde techno-DJ Jeff Mills rond op de Amsterdamse sterrenwacht.

Lucas heeft een veelzijdige portfolio als publiek spreker. Hij deelt zijn passie voor wetenschap, innovatie en technologie, waar hij altijd op zoek gaat naar verbinding met zijn publiek. Wetenschap kan aansluiten bij verschillende thema’s; Lucas geeft het publiek een gelegenheid om ‘uit te zoomen’ en laat zien hoe thema’s als leiderschap, verandering en vernieuwing in een ander licht bezien worden als je ze van een afstandje bekijkt.

Ook is Lucas ervaren als presentator (Nerd Nite Amsterdam), dagvoorzitter of discussieleider (o.a. Aprove Science Night).

“Lucas begeleidde onze avond met wetenschappelijk scherpe vragen en inzichten. Knap hoe hij als niet-medicus toch de kern van zaken wist te raken. Een aanrader voor elk symposium!”
–Matt Harmon, arts-onderzoeker intensive care, AMC

“Ellerbroek is de Jacques Cousteau van het heelal”
–-Jelle Brandt Corstius

“Ellerbroek is een begenadigd auteur. In heldere, korte zinnen loodst hij zijn lezers door een complex vakgebied. Hij verliest zich nergens in details, houdt de grote lijnen uitstekend in het oog en is tegelijkertijd explicateur en verhalenverteller. Weinig professionele sterrenkundigen slagen erin zich zo goed te verplaatsen in de belevingswereld van een groter publiek.
— Govert Schilling, Wetenschapsjournalist, De Volkskrant

“Een meeslepend avontuur vol verrassende details dat laat zien waarom sterrenkundig onderzoek zo fascinerend is.”
Robbert Dijkgraaf, Winnaar Spinozapremie 2003, Hoogleraar mathematische fysica (UvA), Directeur en Leon Levy Professor (IAS, Princeton)

“Duizenden planeten die op de Aarde lijken liggen, op honderden lichtjaren afstand, op ontdekking te wachten. Dit spannende avontuur is nu in een nieuwe en belangrijke fase terechtgekomen, kleurrijk in dit boek beschreven.”
Gerard ’t Hooft, Nobelprijswinnaar natuurkunde 1999, Hoogleraar theoretische fysica (UU)

“Lucas’ presentatie was het meest besproken element van de avond die ik in het Stedelijk Museum organiseerde. Hij bleek in staat een wetenschappelijk verhaal op dusdanige wijze te vertellen, dat het perfect aansloot bij de (culturele) thematiek van de avond.”
– Mark de Lange, oprichter en mede-eigenaar Ace & Tate

Tesla in de ruimte

Lucas Ellerbroek bij de Universiteit van Nederland:

Lucas Ellerbroek bij RTL LateNight:

Lucas Ellerbroek bij TEDxHaarlem:

Lucas Ellerbroek over leven op buitenaardse planeten, KIJK Live!

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.