Claire Boonstra

Aanvraag expert

Claire Boonstra

Claire Boonstra

Claire Boonstra

“Onderwijs is het krachtigste wapen waarmee je de wereld kunt veranderen” zei Nelson Mandela. Een uitspraak waar je het nauwelijks mee oneens kunt zijn. Maar… wat is de definitie van ‘goed’ onderwijs? Wat is echt belangrijk om te leren wanneer we steeds langer leven in een wereld die steeds sneller verandert? Voordat we kunnen praten over het ‘wat’ en het ‘hoe’ van onderwijs, inclusief de inzet van platforms, iPads, nieuwe concepten, mindfulness, maakonderwijs, gelukskunde, robots en VR in de de klas, moeten we eerst de ‘waartoe’ vraag beantwoorden: wat is eigenlijk de bedoeling van onderwijs? Voor wie is er onderwijs, wat is het beoogde effect – op individuen en op de samenleving? Wat is jouw persoonlijke antwoord? En is er een gezamenlijk antwoord? Hoe verschilt je antwoord van hoe we het vandaag de dag invullen – en van hoe je er naar handelt, als opvoeder, leraar of (op)leider?

Zijn er voorbeelden die laten zien hoe het anders kan? Hoe kunnen we onderwijssystemen en -praktijken zo ontwikkelen dat we meer invulling geven aan hetgeen we naar streven? Waarom hebben we eigenlijk klaslokalen, cijfers, aparte vakken, jaargroepen, gestandaardiseerde toetsen, normen, gemiddelden en één leraar voor een klas met 25 kinderen te hebben? Weten we nog wel waarom we de dingen doen zoals we ze doen, is er een goede onderbouwing voor?

Claire Boonstra, bruggenbouwer, voormalig mede-oprichter van techbedrijf Layar en Young Global Leader van het World Economic Forum startte œ Operation Education in 2012 na een emotionele TED talk. œ Is een non-profit organistie die ruimte maakt voor de transformatie naar het onderwijs waarnaar we streven. œ Ontwikkelt programma’s, netwerken en een infrastructuur om educatief leiders te faciliteren in de transformatie naar het onderwijs waarnaar we streven. Claire stelt de moeilijke vragen – om nieuwe antwoorden te formuleren en manieren om voorwaarts te bewegen te onderzoeken.

œ Operation Education is initiatiefnemer van de Onderwijsfilm van het jaar 2015 “Wat is het doel van Onderwijs?”, maker van de serie Onderwijsvragen (inclusief vaste rubriek bij BNR Nieuwsradio 2016-2017) en initiatiefnemer van de School van Schoolleiders.

Technologie in het onderwijs, oei. – Podcast BNR Nieuwsradio mei 2018

“Claire en Simone spraken op 19 februari en 4 maart 2016 bij ons bij de luchtmacht over Vragend Veranderen. De talk van zowel Claire als Simone hebben geholpen om de betreffende onderwijsinstelling op weg te helpen. Claire en Simone hebben zeker nieuwe inzichten gecreëerd op het gebied van anders en nieuw opleiden en ontwikkelen!”
–Maurits, Kapitein bij de Koninklijke Luchtmacht, Ministerie van Defensie

Testimonials voor Claire Boonstra:

Rens de Jong, CFO day:
Nu al een goed verhaal @claireboo bij #CFOday over leren!

We hadden Claire gevraagd voor de eindpresentatie bij de 8e editie van het jaarcongres HRM & het Onderwijs. Ze besloot er de hele dag bij te zijn en was zeer betrokken en actief. Vervolgens verwerkte ze de verhalen van de eerdere sprekers in haar eindpresentatie. Subliem!
— Joke Dielesen, Project manager CKC Seminars, november 2016

Het was een prikkelende lezing en we werden ook op een zinvolle wijze aan het werk gezet. gedurende de ochtend was te zien dat er echt wat gebeurde met de groep en dat sommige deelnemers die aanvankelijk wat afwijzend tegenover de invalshoek van Claire Boonstra stonden, anders begonnen te denken. Inspirerend en heel helpend om mensen uit hun mindset te halen!
— Onderwijsdag Iris scholengroep, met leerkrachten en medewerkers van 6 scholen VO, april 2016

Wij hebben erg van Claire’s lezing genoten. Vol inspiratie en helemaal passend bij deze gebeurtenis van scholen aan Zee, en zeker bij de ontwikkelingen van Scholen aan Zee. Ik hoor alleen maar positieve reacties om mij heen! Ook de manier waarop Claire presenteert is inspirerend. Wij zijn erg blij dat we haar hebben uitgenodigd.
–Studiedag Scholen aan Zee, maart 2016

Claire Boonstra bij het VO-congres, 2018

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.