Claire Boonstra

Aanvraag expert

Claire Boonstra

Claire Boonstra

Claire Boonstra

Wat als we het oneindig potentieel van de mensheid ontsluiten en mensen leren hoe ze hun unieke potentieel waardevol kunnen inzetten in de samenleving?

Met haar organisatie œ Operation Education, die ze in 2012 oprichtte, verkent Claire de leersystemen van de toekomst en bevraagt ze het onderwijssysteem van vandaag. Want voordat we het leren van de toekomst kunnen vormgeven, is het nodig eerst de inrichting van het huidige onderwijs te begrijpen.

Artikelen:
Lessen uit Harvard
Vier manieren om naar onderwijs te kijken
Vragend veranderen in vier stappen

Claire Boonstra is een gevestigde naam in de tech- en zakenwereld, ze is ingenieur Civiele Techniek (TU Delft), werkte als manager bij onder andere KPN en Unilever en is groot geworden met haar succesvolle Augmented Reality startup Layar. Ze zag in die jaren veel potentieel van mensen onbenut – en tegelijkertijd een grote behoefte aan werknemers met kennis en talent dat op dit moment nog niet binnen opleidingen te vinden is. Ze besloot zich voortaan te richten op de bron, het onderwijs, op de manier waarop we mensen voorbereiden op de snel veranderende samenleving van vandaag en morgen.

Sinds 2012 is Claire een Young Global Leader van het World Economic Forum, werd ze diverse malen genoemd als een van de ‘most influential women in technology’, was Online Mediavrouw van het jaar 2011 en wordt gezien als één van de meest inspirerende vrouwen in Nederland. Ze heeft tegenwoordig een vaste rubriek #Onderwijsvragen op BNR Nieuwsradio, waarin ze fundamentele vragen stelt over de manier waarop we het leren en ontwikkelen nu hebben ingericht.

Podcasts @BNR:
Waarom lange zomervakanties?
Waarom een centraal eindexamen?
Waarom zijn er klaslokalen?

Van corporate bedrijven tot ambtenaren, van leerkrachten en leerlingen tot leiders – overal weet ze mensen op een krachtige wijze in beweging te brengen. Om bedrijven en onderwijsinstellingen te inspireren en uit te nodigen vervolgens zelf op zoek te gaan hun visie op het leren en ontwikkelen in de toekomst, ontwierp Claire het proces ‘Vragend Veranderen’ waarbinnen ze fundamentele vragen stelt over het waarom en waartoe van onderwijs, over diepgewortelde overtuigingen en gewoontes. Ze plaatst het binnen de context van doorslaggevende bewegingen in de maatschappij, geeft concrete voorbeelden en deelt haar eigen inzichten. Claire is een krachtige en authentieke storyteller die regelmatig tranen, een lach, of een brok in de keel bij haar publiek teweeg brengt.

Claire spreekt over onderwijs, ondernemerschap, leiderschap, transformaties, talentontwikkeling, diversiteit, leven lang leren, start-ups, innovatie, de impact nieuwe technologie op mensen en organisaties. De toekomst van werk, In beweging brengen van grote groepen mensen en vrouwelijk leiderschap.

“Claire en Simone spraken op 19 februari en 4 maart 2016 bij ons bij de luchtmacht over Vragend Veranderen. De talk van zowel Claire als Simone hebben geholpen om de betreffende onderwijsinstelling op weg te helpen. Claire en Simone hebben zeker nieuwe inzichten gecreëerd op het gebied van anders en nieuw opleiden en ontwikkelen!”
–Maurits, Kapitein bij de Koninklijke Luchtmacht, Ministerie van Defensie

Testimonials voor Claire Boonstra:

Rens de Jong, CFO day:
Nu al een goed verhaal @claireboo bij #CFOday over leren!

We hadden Claire gevraagd voor de eindpresentatie bij de 8e editie van het jaarcongres HRM & het Onderwijs. Ze besloot er de hele dag bij te zijn en was zeer betrokken en actief. Vervolgens verwerkte ze de verhalen van de eerdere sprekers in haar eindpresentatie. Subliem!
— Joke Dielesen, Project manager CKC Seminars, november 2016

Het was een prikkelende lezing en we werden ook op een zinvolle wijze aan het werk gezet. gedurende de ochtend was te zien dat er echt wat gebeurde met de groep en dat sommige deelnemers die aanvankelijk wat afwijzend tegenover de invalshoek van Claire Boonstra stonden, anders begonnen te denken. Inspirerend en heel helpend om mensen uit hun mindset te halen!
— Onderwijsdag Iris scholengroep, met leerkrachten en medewerkers van 6 scholen VO, april 2016

Wij hebben erg van Claire’s lezing genoten. Vol inspiratie en helemaal passend bij deze gebeurtenis van scholen aan Zee, en zeker bij de ontwikkelingen van Scholen aan Zee. Ik hoor alleen maar positieve reacties om mij heen! Ook de manier waarop Claire presenteert is inspirerend. Wij zijn erg blij dat we haar hebben uitgenodigd.
–Studiedag Scholen aan Zee, maart 2016

Claire Boonstra bij het VO-congres, 2018

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.