Lucien Engelen

Lucien speaks Engels, Nederlands

Topics: Health, Innovation, Social Media, Wearables

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Lucien Engelen

Lucien Engelen

LucienEngelen

Niet eerder in de geschiedenis stond de gezondheidszorg voor zulke grote uitdagingen: arbeidsmarktproblematiek, verdubbeling van de zorgvraag en onder druk staande budgetten. Daarnaast zijn, onder invloed van de exponentiële ontwikkeling van de technologie en de veranderende houding van de patiënt, de huidige zorgmodellen aan verandering onderhevig.

Lucien Engelen (1962) werkt sinds 2007 bij Radboud UMC als Hoofd van het regionaal emergency healthcare netwerk. Hij adviseert de board op het gebied van de (technologische) veranderingen in de zorg waarbij de participatie van patiënten in hun eigen zorgtraject centraal staat.

Hij is de founding Director van het Radboud REshape Center, wat gericht is op de convergentie van technologie en “patient empowerment”. Daar creëert hij programma’s en vooruitzichten en, indien nodig, ook producten.

Lucien is Chief Imagineer bij Nictiz,het landelijke expertisecentrum voor ICT-innovaties in de zorg. Hij is onderdeel van de Singularity University Exponential Medicine (vroeger bekend als FutureMed) in Silicon Valley (opgericht door oa Google, NASA en Autodesk). Verder was hij een van de eerste 150 thought leaders die uitgenodigd werden voor het LinkedIn influencer programma.

In 2014 zond Tegenlicht een documentaire uit over het REshape Innovation Center van het Radboud UMC, de visie en aanpak van Lucien bij het veranderen van de zorg en de weg naar een omgeving waarin de patiënt de regie neemt over zijn eigen zorg.

Backlight documentary Radboud University Medical Center / REshape Center from Radboudumc on Vimeo.

Lucien is auteur van verschillende boeken, essays, hoofdstukken en wetenschappelijke artikelen over de verandering van de zorg door het veranderende perspectief van de patient en (exponentiële) technologie. Hij organiseerde 5 verschillende TEDx conferenties over de zorg (1000+ bezoekers) en gaf zelf twee TED talks, waarvan er een op het beroemde TED.com platform werd geplaatst.

In 2015 ontving Lucien onder andere de TIM Award (The Innovation Manager) voor Most Inspirational Leader en de Radboud Medal 2015, dit is de hoogste onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon die een significante bijdrage leverde aan de doelstellingen van het Radboud UMC, als top expertise centrum voor academische gezondheidszorg.

Lucien Engelen at TEDxMaastricht 2012:

Lucien Engelen at TEDxMaastricht 2011:

Interview with Lucien Engelen in The Guardian, 2012. “Lucien Engelen: how social networks can solve the healthcare crisis”

Testimonials for Lucien Engelen:

Lucien Engelen sprak op het event Dialysis Initiatives Nurses 2016: Erg boeiend, inspirerend, eye-opener, betrokken, goed voorbereid, erg goede presenter, kortom geweldige spreker!
— Sylvia Slaterus, Congress & Travel Manager, Baxter B.V.

“I got to know Lucien as one of those people who really stands up for novel fashioned patient empowerment. He has the ability to initiate new ideas and implement them by an authentic enthusiasm. He just knows how to get his 2.0 messages through. Therefore I warmly recommend Lucien. Kind regards, Prof.Dr.. Nicoline Hoogerbrugge, MD, PhD.” April 6, 2010
Nicoline Hoogerbrugge, Professor in Hereditary Cancer, Radboud University Nijmegen, worked with Lucien at Radboud University Nijmegen Medical Centre

“Lucien is a man with a mission and a vision. He has a clear vision about the direction health care should develop into and works with passion, knowledge and influence in that direction. He’s a frontrunner without losing sight of his followers. He knows that innovation is nothing without implementation.” April 8, 2010
Erwin Blom, Owner, The Crowds, was with another company when working with Lucien at Radboud University Nijmegen Medical Centre

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.