Sander Veenhof

Booking request

Sander Veenhof

Sander Veenhof

Sander Veenhof

Sander Veenhof is kunstenaar en programmeur. Hij creëert interactieve ervaringen en onderzoekt speculatieve, maar zeer waarschijnlijke, toekomstscenario’s.

Na zijn studie bedrijfsinformatica aan de VU volgde Sander een opleiding aan de Gerrit Rietveld kunstacademie. Een combinatie die hem anno nu goed van pas komt. De innovatieve concepten die hij verzint kan hij direct zelf realiseren, en dat doet hij volop. Met een oog voor wat er nog niet kan, verkent hij de toepassingsmogelijkheden van nieuwe technologie met mobiele media als rode draad. Zijn experimentele en soms niet-functionele toepassingen gaan voorbij aan de bekende use-cases.

Zijn projecten zijn te zien als prototypes die een inkijkje geven in de semi-digitale werkelijkheid waar we op af stevenen. Nu digitale media een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, zijn Veenhof’s projecten bijna automatisch maatschappelijk relevant. Maar zijn werk geeft ook uiting aan de wens dat we in de toekomst niet enkel als geautomatiseerde cyborg door het leven gaan, maar dat er ook ruimte blijft voor fictie en fantasie.

De techniek augmented reality komt goed van pas bij zijn ambitie. Overal ter wereld plaatste Veenhof virtuele objecten, tot en met een ongevraagde guerilla expositie in het MoMA museum in New York aan toe. In Amsterdam-Noord verrees zelfs een heel festival met een veelzeggende titel: Zo niet, dan toch. Een festival dat volkomen virtueel was, met wel een connectie naar de fysieke ruimte had. Want de wisselwerking tussen lokatie, mens en data is de rode draad door al het werk van Veenhof. Dat geldt zelfs voor zijn Virtual Reality projecten. Buiten wandelen en tóch VR ervaren, dat is wat hij met “Outdoor VR” onderzocht.

Sander Veenhof

In workshops en lezingen deelt Veenhof zijn plannen, bevindingen en inzichten, die hij vervolgens relateert aan voorbije of toekomstige technologische en maatschappelijke trends. Zijn insteek varieert tussen het relativeren van de smart city blijdschap tot aan een alternatieve verklaring waarom Google Glass nu geen succes was maar waarom we toch kunnen uitzien naar een Glass 2.0. Dat alles op basis van hands-on ervaringen.

Door de enorme varieteit aan projecten en experimenten waar hij uit kan putten, kan Sander een op maat gemaakt verhaal vertellen over een groot aantal onderwerpen die te maken hebben met technologie en de toepasbaarheid daarvan voor mens en maatschappij.
Sander Veenhof bij het Sogeti Symposium 9 juni 2015:

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.